Ο ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Έχετε πάει στο καρναβάλι της Ξάνθης; Τι ρωτάω, φυσικά και έχετε πάει. Τι δεν έχετε πάει ρε παλιοψεύτες; Φυσικά και ήσασταν αυτό το καρναβάλι στην Ξάνθη, μαζί με τα ξαδέρφια σας από την Αυστραλία. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να εξηγήσει το πόσος κόσμος ήταν μαζεμένος στην Ξάνθη το τριήμερο της αποκριάς.

Πρόσφατα μάλιστα συζητούσα με έναν γνωστό μου –μετά από αυτό δε μπορεί να λέγεται φίλος μου- για την πολυκοσμία στην Ξάνθη, ώσπου παρατήρησα ότι μιλούσε με έναν τόνο ενοχής στη φωνή του. Τελικά μου εκμυστηρεύτηκε πως δεν πήγε στο καρναβάλι της Ξάνθης. Σηκώθηκα και έφυγα. Δείτε τώρα άνθρωποι που υπάρχουν.

Επειδή όλοι οι άνθρωποι που ξέρω και πολλοί από αυτούς που δεν ξέρω ήταν στην Ξάνθη το τριήμερο της αποκριάς προφανώς συνάντησα όλους μου τους φίλους εκεί. Είδα πιο πολλούς φίλους μου στην Ξάνθη απ’ ό,τι βλέπω στη Θεσσαλονίκη. Αρκετοί βέβαια ήταν σε κατάσταση διάλυσης, αλλά γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος αν φταίει η Ξάνθη ή οι επιλογές που έκανα στο γυμνάσιο. Θα χρειαστεί να σκεφτώ κάποια πράγματα.

Ένα πολύ σημαντικό χάπενινγκ του τριημέρου είναι η καύση του γνωστού καρνάβαλου. Η καύση αυτή γίνεται στο ποτάμι της Ξάνθης, του οποίου το όνομα θα γράψω σαν να ξέρω ποιο είναι, ενώ στην πραγματικότητα το έχω ψάξει στο google: Κόσυνθος. Όχι, δεν έπεσα με το κεφάλι πάνω στο πληκτρολόγιο, έτσι λένε τον ποταμό. Κόσυνθο. Ελάτε τώρα. Πείτε την αλήθεια. Δεν μπορεί.

Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μια χαρακτηριστική γέφυρα που περνάει πάνω από τον Κόσυνθο και βλέπουν την καύση του καρνάβαλου. Σας ακούγεται πολύ φυσιολογικό αυτό. Σας ακούγεται τόσο εύκολο. Δεν σκέφτεστε όμως πως υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια άτομα στην Ξάνθη, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι σουρωμένοι και όλοι αυτοί μαζεύονται πάνω σε μια γέφυρα για να βάλουν μια φωτιά πάνω από ένα ποτάμι που το λένε Κόσυνθο. Μα γιατί βγάλανε έτσι αυτό το ποτάμι τέλος πάντων;

Ο φετινός καρνάβαλος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι ο αληθινός, αλλά ένα τεράστιο κουκλάκι που έμοιαζε στον ξάδερφο του Αλέξη Τσίπρα που όταν ήταν μικρός του επιτέθηκε ένα καλοριφέρ. Όλοι όσοι ήταν αρκετά μπροστά στη γέφυρα και μπορούσαν να δουν τον καρνάβαλο ψιθύριζαν «α, ο καρνάβαλος είναι ο Τσίπρας» και φυσικά λόγω της προβληματικής ακουστικής και του παράγοντα αλκοόλ, η μεταφορά της είδησης μέσω των ψιθύρων έγινε ράδιο αρβύλα και οι πίσω ήταν πλέον πεπεισμένοι πως ο Τσίπρας είναι στην Ξάνθη, είναι σουρωμένος και θα πάει Λόλα το βράδυ (το κλαμπ της Ξάνθης, στο οποίο είχε τόσο κόσμο που δεν αποκλείεται να ήταν και ο πρωθυπουργός).

Έτσι λοιπόν το 80% του κόσμου πάνω στη γέφυρα δεν έβλεπε τον καρνάβαλο, το 70% δεν έβρισκε τους φίλους του και το 60% δεν έβλεπε τίποτα γενικότερα και τραγουδούσε «κετελαπόνγκο» με μηδενική γνώση ισπανικών. Ένα μεγάλο ποσοστό –το οποίο δεν ονοματίζω γιατί δεν έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, όπως στα προαναφερθέντα ποσοστά- δεν είχε καμία απολύτως ιδέα γιατί βρισκόταν πάνω σε αυτή τη ρημάδα τη γέφυρα και είναι πραγματικό θαύμα πως δεν πνίγηκε κανείς.

Όταν άναψαν τον καρνάβαλο το θέαμα ήταν εντυπωσιακό. Στην αρχή. Γιατί μετά από λίγα δευτερόλεπτα οι φλόγες γιγαντώθηκαν και –αψόγως ελληνιστί- «άρπαξαν λίγο τα μουτράκια μας». Λογικά η φωτιά στον καρνάβαλο ήταν αποτυχημένη εμπρηστική επίθεση. Η φωτογραφία δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της φωτιάς και το πόσο καψαλίστηκαν τα μουστάκια αυτών που ήταν στις πρώτες σειρές.

Φυσικά εγώ κρατούσα την GoPro με το κοντάρι και έβλεπα από το κινητό μου την καύση του καρνάβαλου, γιατί για τους μη γνώστες, η κάμερα συνδέεται με το κινητό και βλέπεις από εκεί τι τραβάς. Έτσι, η συγκέντρωση πολλών ομάδων μπάσκετ (το μόνο σενάριο που εξηγεί γιατί ήταν όλοι τόσο ψηλοί μπροστά) στις πρώτες σειρές με ανάγκασε να δω την καύση του καρνάβαλου από το κινητό μου.

Για κάποιον λόγο ήμουν πολύ περήφανος και αισθανόμουν πολύ έξυπνος. Έτσι, έπρεπε να το μάθουν όλοι. «ΕΠ! Εσύ που κοιτάς, μάθε ότι με τη GoPro συνδέομαι με το κινητό μου και βλ.. Στάσου, μην φεύγεις!» Αυτοί οι καημένοι που ρώτησαν διέπραξαν σοβαρότατο στρατηγικό σφάλμα γιατί έζησαν μία μακρουλή παρουσίαση της κάμεράς μου. Τους έσπασα τόσο πολύ τα νεύρα, που γύρισαν σπίτι και κοιμήθηκαν πάραυτα.

Θεωρώ πως η σύνδεση της κάμερας με το κινητό είναι μία φοβερή σύλληψη και με γλύτωσε από μέγα στραβολαίμιασμα. Μου προκάλεσε ωστόσο ρήξη δελτοειδή, γιατί κρατούσα το σελφοκόνταρο 15 λεπτά σαν να κουβαλάω δίσκο σε μαγαζί, με το χέρι τεντωμένο όσο δεν πάει.

Το χειρότερο φυσικά είναι πως μετά την καύση του καρνάβαλου, μετά τα πυροτεχνήματα και το πέρας ενός ακαδημαϊκού τετάρτου όλοι αυτοί έπρεπε να φύγουν πάνω από τη γέφυρα. Μετά από ώρες αγώνα, καταφέραμε να δραπετεύσουμε. Άλλοι δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Φήμες λένε πως μερικοί είναι ακόμα στη γέφυρα.

Το άγαλμα για τους πεσόντες στην ηρωική έξοδο του Κοσύνθου υπάρχει στο τέλος της γέφυρας και απεικονίζει τον καιόμενο Τσίπρα.

 

Advertisements
Tagged with: