ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

 

Έχετε κάποτε βρεθεί σε ένα, μένετε ή μένατε σε ένα, κάνατε καταγγελία για τη μουσική που ερχόταν από ένα ή νοικιάζετε σε κάποιον/κάποια ένα. Τα φοιτητικά σπίτια είναι η καρδιά των πόλεων με πανεπιστήμια. Αν μένετε κάτω από έναν ιδιαίτερα θορυβώδη φοιτητή με έντονη σεξουαλική ζωή, σας ζητώ συγγνώμη που ξύνω τις πληγές σας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών σπιτιών χαρακτηρίζεται από 3 και πάνω μόνιμα κουσούρια, τα οποία μετά το 2ο έτος γίνονται τρόπος ζωής. «Μαν, θυμήσου να τραβήξεις 4 φορές το καζανάκι, αλλιώς δε θα έχω ζεστό νερό για 3 μέρες», ή «αγόρι, στο σαλόνι ζει ένας τεράστιος ποντικός γι’ αυτό έλα να αράξουμε στην κουζίνα».

Άλλο γνώρισμα των φοιτητόσπιτων είναι οι λαοφιλείς φοιτητικές πατέντες. Κάθε φοιτητικό σπίτι έχει κολλητική ταινία για να δέσει τον σωλήνα του νεροχύτη  που τρύπησε γιατί «τα δύο tuboflo –κοινώς ξεβουλωτική σκόνη- δεν είναι αρκετά μπρο, ρίξε άλλα δύο». Μερικά –ελπίζω όχι περισσότερα από ένα- φοιτητικά σπίτια έχουν μία τσίχλα κολλημένη στον τοίχο: «μην την ξεκολλήσεις μαν! Έχει σφηκοφωλιά από πίσω!»

Η μαύρη αλήθεια είναι πως μέχρι το αφηγηματικό παρόν δεν υπήρξα ένοικος φοιτητικού σπιτιού. Δεν γνώρισα από πρώτο χέρι τους κινδύνους που επιφυλάσσει η διαμονή σε ένα φοιτητικό σπίτι, με συγκάτοικο ή χωρίς. Έχω ωστόσο την τύχη να έχω πολλούς φοιτητές φίλους, έχω περάσει αρκετές ώρες στα σπίτια τους και επεβίωσα για να μεταφέρω τα γεγονότα. Φυσικά, κατά την παραμονή μου στα φοιτητικά σπίτια, κουβαλούσα την προέκταση του χεριού μου, τη GoPro.

Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι πως όλα τα φοιτητικά σπίτια οφείλουν δια νόμου να έχουν έναν ή περισσότερους διακόπτες οι οποίοι δεν χρησιμεύουν σε τίποτα απολύτως. Φυσικά, οι διακόπτες αυτοί βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο ακριβές κέντρο του τοίχου, περιτριγυρισμένοι από νέον λαμπάκια αλλά όταν τους πατήσεις δεν ανάβει το ρημάδι το φως. Και από πού ανάβει το καταραμένο το φως του σαλονιού; «Πίσω από το ψυγείο μαν!»

Το ψυγείο είναι η αχίλλειος πτέρνα των φοιτητόσπιτων. Στα περισσότερα φοιτητόσπιτα, ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου βλέπεις μία ληγμένη μουστάρδα και δύο φιλμ. Καταρχάς, σχεδόν κανένας δεν ξέρει πλέον τι είναι αυτό το “φιλμ”. Κατά δεύτερον, σχεδόν όλοι οι φοιτητές στις μεγάλες πείνες, προς τα τέλη του μήνα, συνδύασαν τα δύο αυτά προϊόντα και τους φάνηκαν και πεντανόστιμα.

Τα φοιτητικά ψυγεία γεμίζουν τις σπάνιες φορές που ο φοιτητής πάει στο σούπερ μάρκετ (συνήθως στις αρχές του μήνα). Από εκεί ψωνίζει ολόκληρο τον διάδρομο των γλυκών, ξεπερνάει το χρηματικό όριο που ήθελε να ξοδέψει και φτάνει σπίτι ελαφρώς προβληματισμένος που δεν αγόρασε χαρτί κουζίνας, χαρτί τουαλέτας, σαμπουάν, αφρόλουτρο, απορρυπαντικό και καθαριστικό πιάτων.

«Δεν πειράζει, σε δύο εβδομάδες θα έρθει η μάνα μου.» Μέχρι τότε, χρησιμοποιείται ένα κουτί με χαρτομάντηλα για όλες τις χρήσεις, και ένα κουτί με σαμπουάν-αφρόλουτρο στην προνομιακή τιμή του 1,09€, που χρησιμεύει επίσης για απορρυπαντικό-μαλακτικό-γάλα-κηροζίνη-παραφίνη.

Κλασικό πρόβλημα στα εν λόγω σπίτια είναι η εγγύτητα των μπαλκονιών και η συχνότητα των ανώμαλων γειτόνων. Φήμες λένε πως για κάθε φοιτητή υπάρχει ένας γέρος με κιάλια που κατασκοπεύει κάθε του κίνηση. Αν έχετε απορία για το πού βρίσκεται τέλος πάντων αυτή η μπλούζα, ρωτήστε τον. Μπορεί να θυμάται.

Αυτό το πρόβλημα με τους περίεργους γείτονες που φαίνεται πως γνωρίζουν κάθε σας κίνηση, μάλλον αφορά περισσότερο τις κοπέλες. Προσωπικά μιλώντας, αν και δεν μένω μόνος μου, θα έπρεπε να πέσω σε περίπτωση εξαιρετικά μερακλή γείτονα για να θελήσει να με παρακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια είναι άκρως ασυμμάζευτα. Μία φορά ένας φίλος μου είχε χάσει τον συγκάτοικό του. Τελικά τον βρήκε μετά από δύο ώρες να κοιμάται στο κρεβάτι του, κάτω από περίπου 462 μπλούζες και 317 κάλτσες: οι κάλτσες ποτέ δεν είναι ζυγός  αριθμός. Πάντα χάνεται μία.

Οι φοιτητές έχουν την εκπληκτική ικανότητα να καθαρίζουν την βρώμα ενός μήνα που έχει μαζευτεί στο σπίτι τους εν μία νυκτί, όταν πρόκειται να τους επισκεφτεί η μαμά την επόμενη ημέρα. Το κάνουν φυσικά για να αποφύγουν στιχομυθίες του στυλ: «-Αγόρι μου, πότε άλλαξες την ταπετσαρία; -Είναι σκόνη, μητέρα», ή «-Αγόρι μου, πότε έβαλες χαλί; -Δεν έβαλα χαλί, μητέρα.»

Τα φοιτητικά σπίτια αντιμετωπίζουν αδιαμφησβήτητα πολλά προβλήματα. Είναι όμως γεγονός πως μπροστά στην ομορφιά των φοιτητικών χρόνων τέτοια χαζά εμπόδια δεν δημιουργούν πρόβλημα. Παρά λοιπόν το σαλόνι που χρησιμεύει ως τουαλέτα και την απαίσια θέα των εσώρουχων του υπερήλικου γείτονα, παρά το μπαλκόνι που αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει πέσει ακόμα, τα φοιτητικά σπίτια στεγάζουν τις πιο υπέροχες αναμνήσεις.

Αν έχεις ποιητική διάθεση. Αλλιώς, στεγάζουν μία εντυπωσιακή ποικιλία βακτηρίων.

Advertisements
Tagged with: