ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός στη ζωή ενός μαθητή. Είναι μία χρονιά δύσκολη, μια χρονιά παχυντική και μια χρονιά άκρως εξουθενωτική. Είναι ωστόσο μία χρονιά την οποία την πέρασαν σχεδόν όλοι- το πού και αν πέρασαν είναι μια άλλη ιστορία.

Σε κάνει να αναρωτιέσαι πραγματικά, πόσο πια δύσκολες είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις; Τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός, αρχίζω να καταλαβαίνω πως η μεγαλύτερη δυσκολία αυτής της χρονιάς δεν είναι η μεγάλη ύλη, δεν είναι οι υψηλές βάσεις, δεν είναι οι κακοί διορθωτές που θέλουν να μας θάψουν αλλά είναι η συνειδητοποίηση πως για κάθε αποτυχία είσαι ο βασικός –αν όχι ο μόνος- υπαίτιος. Αυτό σε οδηγεί σε ντροπιαστικές πράξεις απόγνωσης, όπως το να τραβάς χαρακιές για τα -τότε- 6 μαθήματα των Πανελληνίων που έδωσες.

Εκεί λοιπόν κρίνεται το παιχνίδι: στο πόσο καλά θα διαχειριστείς το βάρος που έχεις στους ώμους σου. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να περάσεις αυτή την χρονιά και υπάρχουν πάρα πολλά είδη υποψηφίων που διαχειρίζονται τις Πανελλήνιες Εξετάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα βασικότερα αυτών:

Ο «έχω βγάλει την ύλη από την Δευτέρα λυκείου»

Εάν είσαι σε αυτήν την κατηγορία, μάλλον ήδη ξέρεις πως κανένας στην κατεύθυνση δε σε συμπαθεί. Σε συμπαθεί μόνο ο «ιδιαιτεράς» σου, τον οποίο πληρώνεις για δεύτερη χρονιά, για να κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Ο «α, πήρες 87; Εγώ πήρα 94, αλλά καλό είναι και το δικό σου»

Αυτή είναι ίσως η πιο μισητή κατηγορία υποψηφίου. Γνωστός και ως «σπορέας διχόνοιας και άγχους», ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει προκαλέσει τόσο πολύ το κάρμα του, σε σημείο που όλο το σχολείο εύχεται να χαλάσει το ασανσέρ του την ημέρα των εξετάσεων.

Ο «έχω 80% αύξηση μορίων από την κολύμβηση»

Κολύμβηση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, εγκυμοσύνη, beer pong, καλλιτεχνικό δίπλωμα χαρτοπετσέτας: οι τρόποι να πάρεις μόρια τη σήμερον ημέρα είναι πάρα πολλοί. Ρε φίλε, ξέρουμε ότι έχεις παραπάνω μόρια επειδή είσαι κολυμβηταράς. Δεν χρειάζεται να ξεκινάς την κάθε σου πρόταση με το «με τα μόρια της κολύμβησης..».

Ο «αχ δεν ξέρω τίποτα! Θα τα πάω χάλια, θα πεθάνω και οι γονείς μου δεν θα έρθουν καν στην κηδεία μου επειδή είμαι αποτυχημένος!»

Καταρχάς, δοκίμασε να πάρεις μερικά Valium. Κατά δεύτερον, δοκίμασε να κάνεις σεξ. Κατά τρίτον, εάν πάρεις την απόφαση να αυτοκτονήσεις, μπορείς να το κάνεις την ώρα του μαθήματος για να πάρει όλη η τάξη μία είσοδο στο πανεπιστήμιο «άνευ εξετάσεων».

Η ήρεμη δύναμη

Αυτός ο τύπος θα τα πάει καλά. Δε μιλάει πολύ, προσέχει, κάνει τις ασκήσεις του, βγαίνει από το σπίτι του, έχει συχνές συναναστροφές με το αντίθετο φύλο και γράφει 19.000 μόρια. Έχει πρόγραμμα.Ο «αυτήν την άσκηση την έκανα πριν τρεις μήνες στον –εισάγετε όνομα γνωστού φροντιστηριάρχη-»

Η αλήθεια είναι πως ο φροντιστηριάρχης σου έκανε την άσκηση. Εσύ κοιτούσες και μετά πήγες για καφέ, γεμάτος αυτοπεποίθηση. Επειδή όμως ο φροντιστηριάρχης σου δεν χωράει στην κασετίνα σου, δοκίμασε να λύσεις και μόνος σου μία.

Ο τύπος που δε θα γράψει ούτε το όνομά του σωστά και δεν θα μπορούσε να τον νοιάζει λιγότερο

Φίλε, είσαι ο αγαπημένος μου. Δε θα γράψεις (όπως οι περισσότεροι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες), αλλά δεν μας σπας τα νεύρα, δεν σπας τα δικά σου νεύρα και περνάς πάρα πολύ ωραία. Απόλαυσέ το.

Ο «έχω περάσει ήδη Καλών Τεχνών και θέλω απλώς το απολυτήριο»

Θα σου πω κάτι που θέλει όλο το σχολείο να σου το πει αλλά δεν είναι σωστό και πρέπον: άι στο διάολο. Όλοι βλέπουν το πρόγραμμα των Πανελληνίων κι εσύ βλέπεις των ενδοσχολικών. Σου αξίζουν τα χειρότερα.

Εσύ (για τους υποψήφιους)

Δεν ξέρω σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκεις και αν. Ξέρω όμως πως οι εξετάσεις έχουν τελειώσει καιρό τώρα και το ξέρεις κι εσύ. Κράτησε χαμηλά το κεφάλι και γράψε για αυτό που προσπαθείς όλη τη χρονιά. Να θυμάσαι πως κανένας δε συμπαθεί αυτούς που μιλάνε πολύ. Κατάλαβε ότι οι Πανελλήνιες είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση και εφάρμοσέ το. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και στους συμμαθητές σου.

Καλό υπόλοιπο εξετάσεων στους υποψήφιους και καλό κουράγιο στους καθηγητές που θα κάνουν το ίδιο πράγμα και του χρόνου. Και στους μαθητές που θα κάνουν το ίδιο πράγμα και του χρόνου, για κάπως διαφορετικούς λόγους.

Και αν νομίζετε πως πονάει μόνο η πρώτη φορά, ρωτήστε αυτούς που έδωσαν δεύτερη και τρίτη φορά Πανελλήνιες.

 

Advertisements
Tagged with: