20 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΟΥΒΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Είναι η πρώτη φορά που βάζω σε εφαρμογή το project GoingPro σε άλλη χώρα. Αυτή τη φορά είμαι στη Ρωσία, συγκεκριμένα στο Σαράτοφ, μια πολύ μικρή πόλη για τα Ρωσικά δεδομένα. Διόρθωση, μια κουτσουλιά για τα Ρωσικά δεδομένα, αν λάβετε υπόψη πως η Ρωσία έχει 8 ζώνες ώρας, και κάποτε είχε 9.

Η Ρωσία είναι μία πολύ κακή χώρα για να δουλεύετε στο δημόσιο, γιατί αν σας διορίσουν στην άλλη άκρη είναι σαν να σας διορίζουν στην Αμερική. Στη Ρωσία επίσης πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε να κοιτάξετε υποτιμητικά τη στυλιστική επιλογή των Ρώσων «μακριά φόρμα και παντόφλα», να μην τους κορνάρετε στον δρόμο και, φυσικά, να μην δημιουργήσετε κανένα πρόβλημα στον έλεγχο των διαβατηρίων γιατί, όπως θα διαπιστώσετε εάν παραβλέψετε έναν εκ των τριών παραπάνω κανόνων, οι Ρώσοι δέρνουν πολύ.

Δεν είναι λοιπόν να σπας πλάκα με το διαβατήριό σου και τα χαρτιά σου, γιατί με ένα μικρό λάθος στα документы σου, μπορείς πολύ άνετα να βρεθείς εκτός χώρας και εντός κελιού. Και να ελπίζεις πως θα γίνει με αυτή τη σειρά γιατί, ω καλέ μου Χριστούλη, δε θέλω να φανταστώ πώς είναι οι ρωσικές φυλακές.

Έτσι λοιπόν και στο δικό μας ταξίδι, ενώ στα ελληνικά σύνορα ο έλεγχος ήταν επιπέδου «έχεις καμιά συγγένεια με τον γνωστό Σερβετά; Τον είχα γνωρίσει σε ένα μπαράκι πριν 7 χρόνια και είμαστε κολλητοί έκτοτε», στην είσοδό μας στη Ρωσία το σκηνικό άλλαξε δραματικά. Υπήρχαν αστυνόμοι με τα κλασικά αχρείαστα μεγάλα καπέλα και τα τρομακτικά ανέκφραστα πρόσωπα που έχουν όλοι όσοι δουλεύουν για τις ρωσικές αρχές, μία –νομίζω- ήταν γυναίκα, και τους ενδιαφέρει πάρα μα πάρα πολύ τι ήρθες να κάνεις στη Ρωσία, πόσο καιρό θα κάτσεις εδώ και γιατί μας σπας τα νεύρα και έρχεσαι στη Ρωσία και μας αναστατώνεις καλοκαιριάτικα; Και όλα αυτά με επίπεδο στα ρωσικά του στυλ «είμαι ο Βασίλης, είμαι 20 χρονών και αγαπώ πολύ τη Ρωσία. Ντα!»

Έτσι λοιπόν ο συνοριοφύλακας δε διασκέδασε καθόλου όταν έβγαλα την κάμερά μου και πήγα να τραβήξω το «σημείο ελέγχου διαβατηρίων» και ήρθε προς το μέρος μου λέγοντάς μου κάτι που υποθέτω πως ήταν «δείξε μου τις φωτογραφίες σου, ανόητε τουρίστα». Αφού τις είδε και κατάλαβε πως τίποτα εκεί μέσα δε θα απειλήσει την ασφάλεια των ρωσικών συνόρων, με άφησε να κρατήσω την κάμερά μου και απομακρύνθηκε, προσπαθώντας να πείσει το πλήθος πως δεν δυσκολεύεται να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του, λόγω του βάρους του τεράστιου καπέλου του.

Στον αέρα, η πτήση ήταν φυσιολογική, με την εξαίρεση πως οι αεροσυνοδοί ήταν Ρωσίδες, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου κακό και προτείνω να είναι προϋπόθεση του επαγγέλματος. Γυρνούσαν με τα κλασικά καροτσάκια και μοίραζαν χυμό, τσάι, καφέ και το «««γεύμα»»» της πτήσης: 5 καταψυγμένες –αλλά πολύ καταψυγμένες- κοτομπουκιές με μία πολύ μυστήρια σος. Η πτήση κανονικά θα διαρκούσε 3 ώρες και 45 λεπτά, αλλά διήρκησε μισή ώρα λιγότερο από τις προσδοκίες, επειδή προφανώς ο πιλότος έφαγε από τις κοτομπουκιές και –αψόγως ελληνιστί- «τον πήγε αίμα», (το αγαπημένο μου) «τον πήγε 3-5 πηγάδια», ή απλώς χέστηκε ο άνθρωπος, γιατί κανένα στομάχι δεν θα έπρεπε να μπορεί να αλέσει αυτά τα 5 κομμάτια αγνώστου προελεύσεως. Εκτός από εμένα. Εγώ τις έφαγα και τις 5 και τις βούτηξα και στη σος. Εντερική λειτουργία μέχρι το αφηγηματικό παρόν: φυσιολογική.

Το άλλο τραγικά αστείο στα αεροπλάνα είναι οι τουαλέτες. Σε αυτήν την τουαλέτα δεν χωράς να κάνεις τίποτα. Αν έχεις λίγα περιττά κιλά, αν έχεις μεγάλο στήθος ή αν είσαι λίγο προικισμένος δεν χωράς σε αυτήν την τουαλέτα. Κρατήσου. Αν ωστόσο είσαι τόσο πια προικισμένος, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου από τον διάδρομο, χωρίς να μπεις μέσα στην τουαλέτα-τοστιέρα. Θα προσγειωθείς είτε με χειροπέδες, είτε με τα νούμερα των αεροσυνοδών –ελπίζω όχι και του πιλότου.

Έτσι λοιπόν, η GoPro μου ανέβηκε αισίως σε χιλιάδες πόδια και μετά την είσοδό της στη Ρωσία απέκτησε σοβιετικές επιρροές: με αφήνει να βγάλω μόνο ομαδικές φωτό και με υποχρέωσε να τη φωνάζω σύντροφο. Επίσης, τα ρωσικά, όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, έχουν άλλο ρήμα για το «πάω κάπου με τα πόδια» και άλλο για το «πάω κάπου με μεταφορικό μέσο». Έτσι, αναλόγως με το πώς κινείσαι τη στιγμή που βγάζεις τη φωτογραφία, πραγματοποιείς είτε ИдтиПро είτε ЕхатьПро.

Advertisements