ΚΡΗΤΗ : ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Το τεράστιο νησί της Κρήτης προσφέρει αμέτρητες επιλογές όσον αφορά τις παραλίες του. Υπάρχουν εύκολα προσβάσιμες, οικογενειακές παραλίες με λεπτή άμμο αλλά και δύσβατες, κουραστικές και οριακά επικίνδυνες για απαιτητικότερα γούστα και πιο περιπετειώδη πνεύματα.

Οι δέκα ημέρες που έμεινα στην Κρήτη δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο για να την εξερευνήσεις ολόκληρη. Ακόμη και οι Κρητικοί μου φίλοι ομολογούν ότι δεν έχουν δει ούτε τη μισή. Δεν προσπάθησα στις διακοπές μου να τη γυρίσω ολόκληρη -ήξερα πως κάτι τέτοιο θα ήταν απατηλό όνειρο. Εμπιστεύτηκα συμβουλές ανθρώπων που ήξεραν, καθώς και το ένστικτό μου όσον αφορά κάποιες συγκεκριμένες παραλίες. Το τελικό μείγμα των 8 παραλιών που θα σας παρουσιάσω σήμερα δεν είναι το καλύτερο, το ευκολότερο ή το πιο περιπετειώδες.  Δεν αποτελεί οδηγό που πρέπει ή αξίζει να ακολουθήσει κανείς. Είναι μάλλον η δική μου πατημασιά στην Κρήτη.

Θα έλεγα πως είναι το καλοκαίρι μου. Φερθείτε του με σεβασμό.

  1. Αγιοφάραγγο

Αν όχι το νοτιότερο, σίγουρα ένα από τα νοτιότερα σημεία του νησιού. Κοιτά κατευθείαν στην Αφρική, από την οποία δεν σας χωρίζει τίποτε εκτός από τον υδάτινο όγκο. Βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου, στο τέλος του ομώνυμου φαραγγιού. Αξίζει να περπατήσετε το φαράγγι: η διαδρομή είναι πολύ εύκολη. Στο δρόμο ενδέχεται να συναντήσετε ασκητές. Σε ένδειξη σεβασμού προς τους τελευταίους, ο γυμνισμός στο Αγιοφάραγγο απαγορεύεται.

Η παραλία είναι εκπληκτική, με πεντακάθαρα, ήρεμα νερά και ψιλό βότσαλο. Αν το λέει η καρδιά σας, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα ανατολικά βράχια και να δείτε την κρυμμένη θαλασσινή λίμνη μέσα στο βουνό, τον Βουρβουλίτη. Το Αγιοφάραγγο είναι μια εντυπωσιακή παραλία η οποία αξίζει σίγουρα τον κόπο σας.

  1. Σπηλιές

Παραλία κοντά στο Ρέθυμνο με εύκολη πρόσβαση. Τα νερά είναι όμορφα και το τοπίο φανταστικό. Οι βράχοι σχηματίζουν σπηλιές, απ’ όπου προκύπτει και η ονομασία της παραλίας. Στους εν λόγω βράχους βρίσκει καταφύγιο η φώκια Monachus Monachus. Η παραλία έχει συχνά έντονους κυματισμούς.

Την εντόπισα τυχαία, ψάχνοντας παραλίες κοντά στο Ρέθυμνο. Έχει μια καντίνα και μερικές ομπρέλες, όμως οι βράχοι σχηματίζουν φυσική σκιά. Με τους φίλους μου αναρωτηθήκαμε πώς και δεν υπάρχει κάποιος τυχοδιώκτης να χρεώσει στους τουρίστες το παιχνίδι με τα κύματα: Play with the waves, 4 euros.

  1. Παραλία «Τζόνι»

Αυτή η παραλία δεν λέγεται Τζόνι. Σίγουρα οι ντόπιοι της έχουν δώσει κάποια ονομασία, όμως κανένας από τους Κρητικούς φίλους μου δεν μου την ανέφερε. Είναι δυο μικροί κολπίσκοι λίγα χιλιόμετρα πριν το Ρέθυμνο, οι οποίοι είναι αρκετά δύσβατοι. Βρίσαμε πολύ τον φίλο μας που μας έφερε στον μικρό κολπίσκο, κουβαλώντας χίλια αξεσουάρ παραλίας ο καθένας. Για να του ανταποδώσω τη χάρη, δίνω στην παραλία το όνομά του. Πού ξέρεις, ίσως και να πιάσει. Μπορεί σε μερικά χρόνια να χτίσουν έναν δρόμο προς το «Τζόνι» και να βάλουν και μια τεράστια ταμπέλα με νέον φώτα που να γράφει: «Καλώς ήρθατε στο Τζόνι».

Περίπου 10 χιλιόμετρα πριν το Ρέθυμνο υπάρχει μια πόρτα που λέει «ιδιωτικός χώρος, απαγορεύεται η είσοδος». Αγνοείτε αυτήν την ταμπέλα και πηδάτε την πόρτα. Περπατάτε 20 λεπτά σαν τα κατσίκια και βρίσκεστε σε έναν κολπίσκο που ανταμείβει τον κόπο σας. Όταν επισκεφτήκαμε εμείς την παραλία, το κύμα είχε ξεβράσει αρκετά σκουπίδια. Ελπίζω να τα είχε όντως ξεβράσει το κύμα και να μην ήταν γαϊδούρια οι προηγούμενοι.

  1. Λίμνη Πρέβελη

Αγαπημένος προορισμός των Χίπις, η παραλία της Πρέβελης είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης. Βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού του Κουρταλιώτη από το οποίο περνά ο Μέγας Ποταμός, στις όχθες του οποίου φυτρώνουν φοινικόδεντρα. Στο τέλος του φαραγγιού σχηματίζεται μια τεράστια, υπέροχη λίμνη. Μη μπερδέψετε το φοινικόδασος αυτό με το Βάι στο Λασίθι. Εγώ μια φορά τα μπέρδεψα.

Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του φαραγγιού και να καταλήξετε στη θάλασσα, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κλασική διαδρομή που σας αφήνει σε έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης πάνω από την παραλία με εντυπωσιακή θέα, ή να πάρετε έναν χωματόδρομο για να αποφύγετε μετά τη δύσκολη ανάβαση. Εγώ, όντας ανόητος, πήρα τον χωματόδρομο και έπαθα λάστιχο. Έχασα επίσης και την ευκαιρία να βγάλω εντυπωσιακές φωτογραφίες από το παραδοσιακό μονοπάτι.

Εάν δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας, υπάρχουν καραβάκια που εκτελούν το δρομολόγιο από την Αγία Γαλήνη.

  1. Βούλισμα

Πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή παραλία του Λασιθίου. Θυμίζει σε κάποια πράγματα τους Εγκρεμνούς στη Λευκάδα, απλώς με πολύ ευκολότερη πρόσβαση. Τα νερά είναι καταγάλανα και η παραλία έχει λευκή άμμο. Είναι από τις διασημότερες παραλίες της Κρήτης, πολύ οργανωμένη και τουριστική -δύσκολα θα τη βρείτε άδεια. Σίγουρα η πιο «τουριστική» επιλογή της λίστας μου. Κάθισα επάνω, στις πλαστικές καρέκλες που έχουν θέα όλη την παραλία. Παρά τα ενοχλητικά τραγούδια της καντίνας, πέρασα εκπληκτικά.

  1. Ελούντα

Μικρή γραφική πόλη, η οποία αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό celebrities και αρχηγών κρατών. Στην Ελούντα βρίσκονται τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Κρήτης -είναι άλλωστε πρώτη σε προσγειώσεις ιδιωτικών ελικοπτέρων στην Ελλάδα. Το τοπίο είναι φανταστικό, με τη Σπιναλόγκα και το μικρό, γραφικό λιμανάκι της Ελούντας.

Στο κοντινό χωριό της Πλάκας, υπάρχουν δεκάδες επιλογές για φαγητό και ποτό με θέα τα άλλοτε καταλύματα των λεπρών. Η αντίθεση στο μυαλό μου είναι μνημειώδης, η ομορφιά απερίγραπτη. Τελικά, για να υπάρξει τάξη, πρέπει να έχει προηγηθεί η διάλυση.

  1. Ελαφονήσι

Στο Ελαφονήσι δεν υπήρξαν ποτέ ελάφια. Αντίθετα, το όνομα προέρχεται από το Λαφονήσι, το νησί των Λαφύρων. Υπήρξε, άλλοτε, ορμητήριο πειρατών. Πλέον, αποτελεί πόλο έλξης κάθε λογής επισκέπτη. Το Ελαφονήσι τοποθετήθηκε στις 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου για το έτος 2017 -μια διάκριση την οποία θα ήμουν ανόητος αν αμφισβητούσα.

Είναι τέτοια η δομή του εδάφους που σας επιτρέπει να περάσετε στο νησί με τα πόδια, ακόμη και κουβαλώντας τα πράγματά σας. Σε κάποια σημεία, η άμμος είναι ροζ από τα χιλιάδες σπασμένα βότσαλα. Το νερό ανάμεσα στα δυο νησιά είναι χλιαρό και ρηχό. Σχηματίζεται ένα είδος φυσικής πισίνας, ιδανικής για παιδιά. Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί ερωτεύτηκε τόσο πολύ ο Θεός αυτόν τον τόπο και τον ευλογούσε ακούραστα.

Ερχόμενοι στο Ελαφονήσι, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, θα περάσετε από πολύ στενό, κακό δρόμο. Σε κάποια σημεία, αν και ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης, χωρά μόνο ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει μάλιστα και σήραγγα από την οποία χωρά να περάσει μόνο ένα αυτοκίνητο. Τη διέλευση των οχημάτων συνήθως ελέγχει ειδικός τροχονόμος.

  1. Σεϊτάν Καταραμένα Λιμάνια

«Σεϊτάν» είναι ο Σατανάς στα Τουρκικά. Αυτά τα λιμάνια -γνωστά και ως παραλία του Στεφάνου, του Αγίου Σπυρίδωνα ή του Αγίου Ραφαήλ- είναι καταραμένα διότι στην περιοχή δημιουργούνται ισχυροί κυματισμοί. Με το που φτάνεις στο τέλος του απότομου δρόμου, εκεί που τα λιμάνια αχνοφαίνονται στο βάθος, αντικρύζεις ένα ταφικό μνημείο ενός νέου ανθρώπου που πέθανε το 1998 από την αγάπη του για τη θάλασσα. Καταραμένα, λοιπόν.

Σίγουρα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στην Κρήτη, η χαρακτηριστική στριφογυριστή «κατάβαση» προς την μαγευτική, μικρή παραλία. Η κατάβαση είναι αρκετά απότομη. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας παπούτσια.

Η παραλία αυτή ήταν προσωπικά η αγαπημένη μου. Κάθισα δίπλα στον μεγάλο βράχο και διάβασα το βιβλίο μου. Ξαφνικά, ακούω έναν περίεργο ήχο από καμπανάκι. Κοιτώ μπροστά και αντικρίζω έναν φιλικό τράγο να με κοιτά ασκαρδαμυκτί. Στην ανάβαση με περίμενε δίπλα στο αμάξι μου. Ίσως ήθελε να τον πάω να δει κι άλλες παραλίες -βαρέθηκε τόσα χρόνια στην ίδια.-.-

Έχουμε γίνει εξαιρετικά επιλεκτικοί με τις θάλασσές μας. Συνηθίσαμε βλέπετε στα πολλά και δε μπορούμε λίγα. Θα κλείσω αυτό το κείμενο με τα λόγια του μεγάλου Καμύ για τη θάλασσα. Συγχωρήστε όποια μεταφραστικά σφάλματα.

«Μεγάλωσα μες στη θάλασσα κι ήταν η φτώχια μου πολυτελής: ύστερα την έχασα κι έγινε η πολυτέλεια τεφρή κι η φτώχια αφόρητη.»

-.-

Ευχαριστώ το cretanbeaches για τις πολύτιμες πληροφορίες του.

Advertisements