CAFE FREDDY – LIVE SESSIONS

(12:56) Το καφέ Freddy’s εμφανίζεται χρόνια τώρα στο δρόμο μου. Φαντάζει βγαλμένο από συνοικία ευρωπαϊκής πόλης. Μου θυμίζει καφέ πρώτου ραντεβού ή κατασκοπικής συνάντησης. Ποτέ μέχρι τώρα δεν βρήκα τον χρόνο να καθίσω για να ελέγξω αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου.

(13:04) Στον πατέρα μου φαίνεται σαν το Central Perk της Θεσσαλονίκης (το καφέ από τα “Φιλαράκια”). Η αλήθεια είναι πως το κλίμα δε θυμίζει Ελλάδα. Θα μπορούσα άνετα να το φανταστώ στο Παρίσι. Τουλάχιστον, αυτήν την εικόνα μου δημιουργούσε τόσα χρόνια που περνούσα από μπροστά του. Καθισμένος πλέον στο μαλακό μαξιλάρι του καναπέ στο πεζοδρόμιο με θέα στη Δελφών, μπορώ να το δω στην πλήρη του γύμνια.


(13:10) Η νεαρή σερβιτόρα αιφνιδιάζεται που της ζητώ ζεστό τσάι. Πηγαίνει μέσα να φρεσκάρει τη μνήμη της αναφορικά με τις γεύσεις. Επιστρέφει και τις λέει όλες μονοκοντυλιά, μη τυχόν και ξεχάσει καμία. Ντροπιασμένος επιλέγω την πρώτη κι αυτή απομακρύνεται χαμογελώντας ελαφρώς επιθετικά.

(13:18) Σε ένα εσωτερικό τραπέζι είναι καθισμένη μια κυρία μεγάλης ηλικίας. Φαίνεται να κινείται άνετα στο χώρο -σαν να είναι το στέκι της. Κοιτά τριγύρω και το βλέμμα της πέφτει σε αντικείμενα γνώριμα: μια παλιά λάμπα, ένας καθρέφτης, ένας ελαφρώς ξεχαρβαλωμένος πολυέλαιος. Ποιος ξέρει πόσες φορές τα έχει κοιτάξει χωρίς να την έχουν κοιτάξει πίσω.

(13:22) Η ίδια κυρία κοιτά στο κενό. Σκέφτεται ίσως τα περασμένα. Μια συντροφιά που ήταν και δεν είναι πια. Ένας επίμονος, αδίστακτος παρατατικός.

(13:27) Το καφέ έχει όμορφη διακόσμηση. Πολλά μικρά καδράκια, ξύλο σε διάφορα χρώματα και σχήματα, μια παλιά συρταριέρα. Πουθενά, ωστόσο, ο καναπές από τα “φιλαράκια” και τα τεράστια φλυτζάνια του καφέ που σερβίρει το Central Perk.


(13:34) Ένας υπάλληλος με τον οποίο είχα πριν μια διαφωνία αποφασίζει να μου κεράσει το δεύτερο τσάι που πίνω -δε γίνεται να πίνεις ένα ποτηράκι τσάι για μιάμιση ώρα, με συγχωρείτε πολύ. Τον ευχαριστώ με ένα κούνημα του κεφαλιού κι εξαφανίζεται πίσω από την μπάρα. Μας χωρίζει μια ψηλή κολόνα που έχει πάνω της κρεμασμένο έναν πίνακα με λουλούδια.

(13:40) Στο μπαρ, ή τουλάχιστον στο κομμάτι του που φαίνεται, διακρίνω έναν κύριο ο οποίος αποπνέει έναν αέρα αφεντικού. Είναι μονίμως στραβωμένος και παίζει με το κινητό του. Φαίνεται να τον βασανίζει το γεγονός πως τα εσωτερικά καθίσματα του μαγαζιού είναι άδεια, με εξαίρεση ένα τραπέζι στο οποίο κάθεται ένας περίεργος φορώντας μια μπλούζα με ένα μεγάλο G (σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, αυτός είμαι εγώ). Αναρωτιέμαι, μήπως είναι ο Freddy;

(13:46) Η σερβιτόρα πλέον με κοιτά σαν να είμαι περίεργο πουλί. Καθόμουν αρχικά έξω, όμως θέλησα να πάω στην τουαλέτα. Για να μην μου κλέψουν όλα τα αντικείμενα, αποφάσισα να τα πάρω μαζί μου στην τουαλέτα. Το γεγονός όμως ότι είχα τελειώσει το τσάι μου και είχα ήδη πληρώσει την παρότρυνε να σκεφτεί πως μάλλον θέλω να φύγω -άδικο είχε; Έτσι, μέχρι να τελειώσω τη δουλειά μου -όχι, δεν πήρε πολλή ώρα ούτε πάνω από 2 τινάγματα- στο τραπέζι μου καθόταν ήδη μια άλλη παρέα, τη συζήτηση της οποίας διέκοψα όταν έφτασα πάνω από το τραπέζι τους εντόνως προβληματισμένος.


(13:52) Πλέον, είμαι καθισμένος μέσα. Παρήγγειλα το ίδιο τσάι, τουλάχιστον χωρίς να αναγκάσω τη σερβιτόρα να επαναλάβει όλες τις γεύσεις. Κάθομαι δίπλα σε ένα μεγάλο αρχαιοπρεπές τηλέφωνο το οποίο έχουν πλέον μετατρέψει σε ρολόι. Στην πόρτα της τουαλέτας κρέμεται μια μεγάλη αφίσα του Famous Grouse, του οποίου το κεφάλι κόβεται από μια μικρή πινακίδα η οποία γράφει WC. 

(13:58) Μπαίνουν δυο άτομα και κάθονται σε ένα τραπέζι στη γωνιά. Είναι ο Joey και ο Chandler. Για κάποιο λόγο, μιλούν ελληνικά και συζητούν για τη χθεσινή ήττα του ΠΑΟΚ. Κι αναρωτιόμουν τι να κάνουν μετά από τόσα χρόνια. Πάω να τους μεταφέρω τον εγκάρδιο θαυμασμό μου για την φοβερή τους ερμηνεία στα “Φιλαράκια”.


(14:00) Με έδιωξαν κλωτσηδόν, φωνάζοντας “αυτό παραπάει, ρε τρελάρα”. Ίσως τελικά να μην ήταν ο Joey και ο Chandler και να επηρεάστηκα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μπορεί το καφέ αυτό να μην είναι το Central Perk, αλλά μου δημιουργεί το ίδιο συναίσθημα οικειότητας -κι ας μην έχει γιγαντιαία φλυτζάνια.

This Live Session has ended. See you next Friday.

Advertisements